Utseende
Maine coonen är en relativt stor katt. Hanarna väger som regel 5 - 8 kilo och honorna, som förstås är mindre, 3,5 - 6 kilo. Enstaka Maine cooner kan väga ännu mer.
Maine coonen utvecklas långsamt. De har inte växt färdigt förrän vid 3 - 5 års ålder. Pälsen är halvlång och silkig, den är lättskött och tovar sig som regel inte.
Maine coonen kan ha nästan vilken färg som helst utom choklad, lila och siamesmaskat, som inte är godkänt.
 
Temperament
Maine coonen är en snäll, lugn och charmig katt. Den är också ofta lekfull. Ett bra sätt att beskriva Maine coonens temperament är "vänlig". Den har som regel lätt att komma överens med andra katter.
Det kan givetvis finnas undantag, men i allmänhet är det lätt att ha en Maine coon tillsammans med andra husdjur. Ett roligt särdrag hos Maine coonen är dess speciella läten. Den säger oftast inte "mjau" som andra katter utan snarare "brrrp". Dessutom kan man ibland få höra ett mycket säreget kvittrande läte.
 
Generellt kan man säga att Maine coonen är en mycket lättsam katt. Den är okomplicerad till sättet och sund i största allmänhet.
 
Historia
Maine coonen är en gammal amerikansk kattras som fanns redan i mitten av 1800-talet i staten Maine i nordöstra USA.
 
Rasens namn har tillkommit på ett speciellt sätt. Befolkningen i Maine trodde att deras långhåriga katter med randiga och välpälsade svansar var resultatet av parningar mellan katt och tvättbjörn. På engelska heter tvättbjörn "racoon", varför man kallade dessa katter Maine coon. Maine coonen är USA:s äldsta långhårsras. Maine coonen går som långhårskatt i USA men som semilånghårskatt i Europa.
I mitten av 1800-talet började man anordna kattutställningar. Maine coonen var då mycket populär och vann ofta höga utmärkelser.
 
I början av 1900-talet kom den då mer exotiska perserkatten till Amerika och intresset för den inhemska långhårsrasen avtog. Den höll på att försvinna som raskatt och användes mest som ladugårdskatt.
 
En liten grupp hängivna uppfödare lyckades hålla rasen vid liv och 1953 bildades "The Maine Cat Club" i USA, som höll utställningar uteslutande för maine cooner. Intresset för rasen började att växa igen. I slutet av 1960-talet accepterades slutligen rasen och registrerades för utställningar i hela Nordamerika. I dag är maine coonen en av de populäraste raserna i USA. Till Sverige kom den första maine coonen 1986 från England och 1989 föddes den första kullen. Sedan dess har populariteten ökat kraftigt.
Dela den här sidan